Η Google τιμά με Doodle την αμερικανίδα γεωλόγο

Η Google τιμά με Doodle την αμερικανίδα γεωλόγο

Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τη ζωή της Marie Tharp, μιας Αμερικανίδας γεωλόγου και ωκεανογράφου χαρτογράφου που βοήθησε να αποδειχθούν οι θεωρίες της ηπειρωτικής μετατόπισης. 

Συνδημοσίευσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη των βυθών των ωκεανών. Σαν σήμερα το 1998, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ονόμασε τον Θαρπ έναν από τους μεγαλύτερους χαρτογράφους του 20ου αιώνα. Το σημερινό Doodle περιλαμβάνει μια διαδραστική εξερεύνηση της ζωής της Tharp.

Η Marie Tharp ήταν μοναχοπαίδι. Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920, στο Μίσιγκαν. Ο πατέρας της Tharp, ο οποίος εργαζόταν για το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, της έδωσε μια πρώιμη εισαγωγή στη δημιουργία χαρτών. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για το μεταπτυχιακό της στη γεωλογία πετρελαίου – αυτό ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένου ότι λίγες γυναίκες εργάστηκαν στην επιστήμη αυτή την περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα Google  Doodle, πατώντας ΕΔΩ.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1948 και έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont όπου συνάντησε τον γεωλόγο Bruce Heezen.
Ο Heezen συγκέντρωσε δεδομένα για το βάθος του ωκεανού στον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία ο Tharp χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει χάρτες του μυστηριώδους πυθμένα του ωκεανού. Νέα ευρήματα από ήχους (σόναρ που χρησιμοποιούνταν για να βρουν το βάθος του νερού) τη βοήθησαν να ανακαλύψει την κορυφογραμμή του Μεσοατλαντικού. Έφερε αυτά τα ευρήματα στον Heezen, ο οποίος τα απέρριψε… ως «κοριτσίστικη συζήτηση».

Ωστόσο, όταν συνέκριναν αυτά τα ρήγματα σε σχήμα V με τους χάρτες του επικεντρικού σεισμού, ο Heezen δεν μπορούσε να αγνοήσει τα γεγονότα. Η τεκτονική των πλακών και η μετατόπιση των ηπείρων δεν ήταν πλέον απλώς θεωρίες – ο βυθός της θάλασσας αναμφίβολα εξαπλώθηκε. Το 1957, ο Tharp και ο Heezen δημοσίευσαν από κοινού τον πρώτο χάρτη του βυθού του ωκεανού στον Βόρειο Ατλαντικό. Είκοσι χρόνια αργότερα, το National Geographic δημοσίευσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη ολόκληρου του ωκεανού που γράφτηκε από τους Tharp και Heezen, με τίτλο «The World Ocean Floor».

Η Tharp δώρισε ολόκληρη τη συλλογή χαρτών της στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1995. Στον εορτασμό της 100ης επετείου του Τμήματος Γεωγραφίας και Χαρτών της, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την ονόμασε μία από τις σημαντικότερες χαρτογράφους του 20ού αιώνα. το 2001, το ίδιο αστεροσκοπείο όπου ξεκίνησε την καριέρα της της απένειμε το πρώτο ετήσιο βραβείο Lamont-Doherty Heritage.

Δείτε το σημερινό doodle της google


Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Ειδήσεις σήμερα:

Στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Κιβωτό

Επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος»: Γιατί χτύπησε ο Ερντογάν σε Συρία και Ιράκ

Κιβωτός του Κόσμου: Όλη η μαρτυρία του εφήβου για τον πατέρα ΑντώνιοΔείτε περισσότερα

Comments are closed.