Εκλογές σε μεγάλη πόλωση στη Βραζιλία – Οι πρώτες δηλώσεις Λούλα και Μπολσονάρο

Εκλογές σε μεγάλη πόλωση στη Βραζιλία – Οι πρώτες δηλώσεις Λούλα και Μπολσονάρο

Με ένα ξεκάθαρο φαβορί, αλλά και μεγάλη αβεβαιότητα άνοιξαν οι κάλπες στην τεράστια χώρα της Λατινικής Αμερικής, με τους Βραζιλιάνους να εκλέγουν τον επόμενό τους πρόεδρο.

Οι εκλογές έχουν ιστορική σημασία, καθώς ο αριστερός υποψήφιος Λούλα ντα Σίλβα εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για να επιστρέψει στην προεδρία, ωστόσο ο απερχόμενος Μπολσονάρο έχει απειλήσει πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, κάνοντας σπέκουλα περί νοθείας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις στις 08:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα ωρών μετά το κλείσιμο των καλπών στις 5 μ.μ. (ώρα Μπραζίλια, 23:00 ώρα Ελλάδας).

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε ότι ελπίζει να δει τη χώρα του «να επιστρέφει στην κανονικότητα», εφόσον κερδίσει. «Δεν θέλουμε μίσος, διχόνοια. Θέλουμε μια ειρηνική χώρα» υπογράμμισε ο 76χρονος.

Από την πλευρά του ο Μπολσονάρο σχολίασε ότι «οι καθαρές εκλογές πρέπει να γίνουν σεβαστές», αφού πήγε και ο ίδιος να ψηφίσει. «Αν οι εκλογές είναι καθαρές, κανένα πρόβλημα. Ας κερδίσει ο καλύτερος», επεσήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Το ενδεχόμενο να αναδειχθεί ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νικητής από τον πρώτο γύρο, είναι ορατό, καθώς, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις έχει διαφορά 10 – 15 μονάδες.  Αν κερδίσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, κάτι που αρκετοί δημοσκόποι εκτιμούν πως είναι μέσα στις δυνατότητές του, μπορεί να ανακηρυχθεί πρόεδρος από σήμερα. 

Όπως σημειώνει η στήλη «Προσωπική Υπόθεση» της «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο», το ακροδεξιό κατεστημένο τον πολέμησε λυσσαλέα, όμως η ίδια η κοινωνία «καθάρισε» για λογαριασμό του Λούλα, που από την κορυφή της πολιτικής σκηνής στη Βραζιλία βρέθηκε στη φυλακή, κι από τη φυλακή βρέθηκε ελεύθερος, με ένα τεράστιο κομμάτι του λαού μαζί του, έτοιμος να κατακτήσει ξανά την κορυφή.

Αν δεν κερδίσει κανένας υποψήφιος περισσότερες από τις μισές ψήφους, μετά την αφαίρεση των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων, οι δύο κορυφαίοι φιναλίστ θα μονομαχήσουν στις 30 Οκτωβρίου στο δεύτερο γύρο, παρατείνοντας μια έντονη προεκλογική εκστρατεία.

Οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν επίσης σήμερα και για τα 513 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, για το ένα τρίτο των 81 μελών της Γερουσίας και για κυβερνήτες και κοινοβούλια πολιτειών. Αν και ο Λούλα προηγείται στην κούρσα για την προεδρία, ο συντηρητικός συνασπισμός που υποστηρίζει τον Μπολσονάρου αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Αν αυτό συμβεί, ο αριστερός Λούλα αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις για να κυβερνήσει μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι που πεινούν αυξάνονται, ενώ η ανεργία είναι υψηλή και η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19 άνιση.
 

Πηγή Άρθρου www.efsyn.gr

Comments are closed.